Koulutukset

Koulutukset pohjautuvat operanttiin koulutukseen, naksutinkoulutukseen. Operantisti koulutettu koira pyrkii itse aktiivisesti tarjoamaan erilaisia käytöksiä, joista ohjaaja valitsee ne asiat, joita haluaa vahvistaa. Koulutuksen tärkein osa-alue on palkkion oikea käyttö. Emme hyväksy menetelmiä, joilla vahingoitetaan eläimiä henkisesti tai fyysisesti.

 

Uusi koulutus, kohderyhmä tyypin 2 diabeetikko!
Hypokoirankoulutus nuorille koirille (koiran ikä 6kk-3vuotta)

Tämä koulutus on suunnattu tyypin 2 diabeetikolle.

Peruskurssi: 6 opetuspäivää                 Hinta: 1080€ + 24% alv

Jatkokurssi: 5 opetuspäivää                    Hinta: 900€ + 24% alv

Molemmat koulutukset pitää olla suoritettu hyväksytysti jotta koirasta voi tulla virallinen Hypokoira.

Lisäkysymyksiin vastaa kouluttaja

Hypokoiran koulutuksia 2021

Miten koulutan hypokoiran?

Järjestämme koulutuskursseja, johon koiranomistaja osallistuu koiransa kanssa. Koulutukset järjestetään ryhmissä, mutta eteneminen ja tavoitteet kurssin aikana huomioidaan yksilöllisesti.
Hypokoiran tulee omata taidot toimia diabeetikon tukena kaikissa tilanteissa. Koiran tulee ilmaista verensokerin vaihteluita ja tarvittaessa hakea diabeetikolle apua. Hypokoiran täytyy olla hyvin ympäristökoulutettu, jotta se pystyy tekemään koulutettua työtään eri ympäristöissä.

Koulutukset on auditoitu selkeillä kriteereillä ja koulutuksen läpäisemisen tuloksena valmistuu Hypokoira ry:n viralliseksi hypokoiraksi. Koulutuksen alussa tehdään koulutussopimus. 

Koulutuksen osa-alueet:

• Koirien käyttäytyminen ja sosiaalistaminen
• Kouluttajan vastuu koiran hyvinvoinnista
• Koirien kouluttaminen positiivisilla koulutusmenetelmillä
• Hajutunnistus ja -erottelu
• Erityistilanteiden ratkaiseminen
• Osatavoitteet, loppukokeet, seurantajaksot sekä Hypokoiranäyttö

Oman koiran kouluttaminen hypokoiraksi

Henkilö, jolla on diabetes voi kouluttaa koiran itselleen, puoliso voi kouluttaa koiran diabeetikkopuolisolleen tai vanhemmat voivat kouluttaa koiran diabetesta sairastavalle lapselleen.

Lisätietoja koulutuksista

Nykytilanne on aiheuttanut muutoksia meidän koulutuksien järjestämiseen. Teoria osuudet järjestetään Teamsin välityksellä, tässä toki hyvät puolensa. Osallistujat voivat sisäistää teorian tutussa ympäristössä ja säästää aikaa sekä matkakuluja. 
Opetuspäivät jolloin järjestämme käytännön harjoituksia pidämme Salossa, Salon koirahallilla.

Hypokoirankoulutus pennuille

• Koiran tulee olla rokotettu ja madotettu.
• Koiran tulee olla terve.

Hypokoirankoulutus nuorille koirille

• Koiralla tulee olla valmiudet läpäistä hypokoirankoulutus.
• Koiran tulee olla terve.
• Eläinlääkärin lausunto koiran terveydestä vaaditaan ennen koulutuksen aloittamista.
• Koiralla on oltava voimassaolevat rokotukset, lisäksi koiran tulee olla madotettu ennen koulutuksen alkamista.
• Koira ei saa olla aggressiivinen.
• Koiralla täytyy olla hyvät sosiaaliset taidot. Ennen hypokoiraksi valmistautumista tulee suorittaa Hypokoirien käytöstesti ja haasteet sosiaalisissa taidoissa voivat estää käytöstestin läpäisyn.
• Koiran on hyvä olla ihmisläheinen.
• Koiran täytyy osata rauhoittua.

Perustaidoiltaan valmiiksi koulutettu hypokoira

Olemme kouluttaneet muutaman koiran projektiluontoisesti, koira on sijoitettu diabeetikon perheeseen koiran ollessa noin vuoden ikäinen. Tämä koulutusmuoto on muita merkittävästi hintavampi. Lisäksi on hyvä huomioida, että siirtymävaihe koiran tullessa uuteen perheeseen voi olla työläs.

Koulutuspaikka

Teoria etänä Teamsin välityksellä.

Käytännön harjoitukset järjestämme Salon Koirahallilla, Joensuunkatu 9, 24100 Salo.

 https://www.koirahalli.fi/

Oulussa pitää hypokoirankoulutuksia Koirakoulu Kisman Katja Sulkala. Häneen voi olla suoraan yhteydessä www.koirakoulukisma.fi

Kokemuksia hypokoiran koulutuksesta

 

Hypokoirakokelas Late

Puoli vuotta 9-vuotiaan poikamme sairastumisesta diabetekseen, aloimme törmätä eri yhteyksissä juttuihin hypokoirista. Kuulosti hienolta, olihan meillä tiedossa miten koirat voivat olla ihmisen apuna ja tukena monin tavoin. Ensin ajatus omasta hypokoirasta tuntui aika kaukaiselta. Enhän nyt osaisi koiraa kouluttaa, vaikka lemmikkinä koira aina ollutkin. Vaatisi varmasti liikaa aikaa, rahaa ja vaivaa.

Ajatus jäi kuitenkin elämään omaa elämäänsä. Helpotus ja turva diabeetikon ja perheen arkeen olisi ehkä kaiken panostuksen arvoista. Aloimme tosissamme tutustua hypokoiriin ja otimme yhteyttä yhdistyksen kouluttajiin. Kaksi kuukautta ensimmäisestä puhelusta, meillä oli kotona hyötykoiraksi suunniteltu ja testattu labradorinnoutajan pentu Late ja kurssipaikka varattuna.

Late oli 12-viikkoinen koulutuksen alkaessa. Matkaa lähipäiville Karjaalle kertyi roimasti, mutta ymmärsimme nopeasti että kurssimatkat olivatkin se pienin panos. Lähipäivillä käytiin läpi seuraavan kuukauden tai kahden tavoitteet ja kriteerit. Meitä opastettiin koulutusmetodeihin ja positiivinen vahvistaminen työkaluna opetettiin heti ensimmäisenä päivänä.

Ensimmäiset kuukaudet olivat vaativimmat. Elämä pennun kanssa, treenaaminen, treenipäiväkirjat ja uuden oppiminen (erityisesti meille ihmisille) oli välillä haastellista, mutta sitäkin palkitsevampaa. Ryhmän sisäinen vertaistuki auttoi epätoivon hetkiin ja onnistumisistakin riemuittiin moninkerroin kurssikavereiden kanssa. Välimatkoista viis, kilautettiin kaverille. Kouluttajatkin olivat puhelimen päässä apuna tarvittaessa. Lisäkursseja kävimme kotipaikkakunnalla oppimisen tueksi.

Pian huomasimme, että osatavoitteet täyttyivät, treeneistä ja päiväkirjasta tuli rutiinia. Arjessa koiran kuljettaminen perheen rientoihin ja kauppareissuille muuttui poukkoilevan pennun hallitsemisesta muutamassa kuukaudessa normaaliksi asioinniksi koiran kera. Joskus mentiin askel taaksepäin, mutta vastapainoksi kolme loikkaa kohta eteenpäin. Hienoimpia hetkiä varmasti ensimmäinen oikea hypon tunnistus!

Tällä hetkellä valmistuminen viralliseksi hypokoiraksi häämöttää viikkojen päässä. Takana on reilu 1,5 vuotta koulutusta. Late tunnistaa suurimman osan hypoista ja ilmaisee ne niin diabeetikolle kuin tarpeen mukaan perheen jäsenille.  Vakavilta hypoilta on vältytty pitkään, toki harjoittelumme jatkuu ja luotettavuutta vahvistetaan pitkäjänteisesti edelleen. Hypoilmaisujen lisäksi Late on tuonut diabeteksen hoitoon positiivisen sävyn, on mitä mainioin ulkoilu- ja harrastuskaveri, antaa pusuja murheen hetkillä ja tuo paljon iloa pelkällä läsnäolollaan koko perheelle.

Kuten epäilinkin, paljon on vaatinut aikaa, rahaa ja vaivaa. Todellista hyödyn ja ilon määrää en sen sijaan osannut ihan aavistaa. Nyt on helppo hymyillä!

Noutajien metsästys- ja koekoulutuksia

 

Onko tähtäimessä noutajien taipumuskokeet tai nome-b / working test –kokeet?

Järjestän koulutuksia myös erityisesti noutajien rodunomaisten lajien sekä metsästyksen harrastamiseen liittyen. Koulutusta on mahdollista järjestää pienryhmissä tai yksityistunteina.